Jungle Justice
Door: Marlies
Blijf op de hoogte en volg Marlies
28 Mei 2009 | Kameroen, Kumba
Hoe is het met jullie? Ik hoor dat het weer in Nederland best aangenaam is op het moment, maar ik ben niet jaloers want de ergste hitte lijkt hier ook wel een beetje uit de lucht te zijn. Ik denk dat het komt door het regenseizoen, want na elke flinke bui is de lucht een beetje koeler en het zal nu zo ongeveer 28 graden zijn. Maar de zon kan ook nog steeds flink schijnen en dan is het gelijk veel warmer!
Het leven gaat zn gangetje hier. Af en toe zijn er gebeurtenissen die het leven van alledag verstoren, maar de mensen lijken hier gewend te zijn aan dingen die bij mij nog langer blijven hangen. Bijvoorbeeld als er ‘jungle justice’ wordt uitgevoerd. Dat is wanneer de mensen het recht in eigen hand nemen en straffen uitvoeren die door de sociale omgeving geaccepteerd worden. Het lijkt wel alsof dat deze dagen meer voorkomt dan daarvoor…Vanochtend zijn er bijvoorbeeld twee dieven betrapt op heterdaad, waarna ze door de woedende omwonenden levend verbrand zijn in een stapel autobanden! De foto’s van de soms onherkenbaar verbrande lichamen vermengt met rubber waren vreselijk! Gelukkig heb ik geen foto’s gezien van de overvaller die gisteren overleed nadat er een enorme boomtak op hem gegooid werd als straf voor de zoveelste bedreiging van een ocada bestuurder!
Nu klinkt het misschien alsof de uitvoering van ‘jungle justice’ met dodelijk gevolg aan de orde van de dag is, maar dat is zeker niet het geval! Maar bij mij blijft de herinnering eraan alleen wat langer hangen dan alleen die paar uurtjes waarna de Kameroenezen (tja, noem je ze nou zo of niet?) weer doorgaan met alle normale bezigheden. Ja het is in dat opzicht wel een nuchter volk!
20 mei was hier een feestdag! Het was National Day, de dag waarop het franse deel en het engelse deel van het land verenigd werden. Dat werd gevierd met een march (een optocht) door de hoofdstraat. Alle groepen in Kumba, scholen, kerken, politieke partijen enzovoorts, liepen in formatie door de hoofdstraat in herkenbare uniformen en met spandoeken. Het was een bloedhete dag, dus alleen sochtend zijn we naar de march wezen kijken (er zijn echt heel veel groepen die meelopen!) want het werd te warm en te saai! Uiteindelijk zijn we wat gaan drinken en eten in de stad en het werd een zeer gezellige dag! Ik was wel weer verbrand, ondanks mijn hoed en de zonnebrand crème
Het werk verloopt ook soepel. Ik ben nog niet de gevangenis in geweest, maar we zijn er mee bezig. Over de inhoud van het werk zelf kan ik op het moment niet veel zeggen, maar over een paar weken zal ik uitgebreid verslag doen natuurlijk! Ik vond het heel leuk om jullie reacties te lezen en ook zoveel mailtjes te ontvangen over hoe het met jullie gaat! Toch ook wel vreemd om te merken dat de wereld aan de andere kant ook nog gewoon door draait! Soms voel ik me zo erg een toeschouwer in het leven van de mensen hier. In drie maanden krijg een glimp te zien van hun fascinerende leven: de leuke en avontuurlijke momenten, maar ook de angstige of hartbrekende momenten zonder dat ik er zelf ooit echt deel van uit zal maken, want ik ben en blijf…
A white men woman.
28 Mei 2009 - 11:00
Anoek:
Gadver lies! Wat erg!!!! En toch zoals je zegt..dat is het leven daar en dat is daar normaal. Maar ik kan me toch zo voorstellen dat dat voor buitenstaanders (voor jou) een enorme indruk achterlaat.En eraan wennen zal niet lukken in 3 maanden..
Maar dan ook nog een feestdag :) ook al klinkt het niet bijster feestelijk, hihi.
Zolang je het nog maar naar je zin hebt daar vind ik het goed :) Ik ben nu druk bezig op school met de analyse van enquetes voor mn afstuderen..nou als ik dan mocht kiezen tussen jou ervaringen of dit...Do i need to say more?
KUS! -
28 Mei 2009 - 17:08
Berthe:
Ha Marlies,
Oh ik kan me zo voorstellen dat zulke gebeurtenissen een geweldige indruk op je maken, mischien nog wel meer omdat het sociaal geaccepteerd is.
Gaan mensen hierna gewoon weer over tot de orde van de dag? Worden ze begraven? door de familie en in een gewoon graF?
Ja wat een andere wereld he en dat jij dat nou mag meemaken. ik denk dat je wel erg leert relativeren, niet slecht voor ons rijke westerlingen vind ik.
Maar goed, je maakt ook veel mooie, interessante en leuke dingen mee, dat hoort er gelukkig ook bij.
Je moeder was gisteren avond bij mij, omdat mijn vader is overleden, dat was fijn voor mij.
Meidje ik lees je verhalen met veel plezier en wij (Bert en ik) leven heel erg met je mee.
Doeg veel liefs van mij en tot de volgende keer.
PS ik was erg onder de indruk van je gedicht, dat je dat toch zomaar kunt, geweldig hoor! nogmaal veel liefs uit het warme kikkerland doei -
30 Mei 2009 - 06:18
Tinuszus:
He liesje, Ik vond je mailtje erg aangrijpend, ga het zeker doen!! En ik zal het ook aan Bas vragen!Dikke zoen voor jou lieverd!!!
Je zus -
07 Juni 2009 - 17:09
Iris:
Ha Marlies,
mooi om je verhaal te lezen. Idd wel heftig zeg die jungle justice. Een voordeel is wel dat het jungle justice heet. dan zal het vast niet erg hoog in aanzien staan, of toch wel?
Ik zag daat toevallig laatst ook iets over op tv, maar dan volgens mij in Zuid-Afrika.
Zijn de Kamoeranezen (ik weet ook niet of dit het juiste woord is, maar we begrijpen wat je bedoelt ;-)) er blij mee dat het Franse en Engelse gedeelte bij elkaar zijn gevoegd?
Weet je al wat je met je verjaardag gaat doen?
Ik zal zeker nog aan je verjaardagswens doen, deze week!
Groetjes Iris